Lehet, hogy a borzalmas Japán események felrázzák Európát és végre valóban komoly lépéseket tesz a megújuló energiákra való áttérésért?

Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy Németország olyan gyorsan szeretne eljutni a megújuló energiák korába, amilyen gyorsan csak lehet, és fel fogja gyorsítani azt a folyamatot, amely az atomenergiától a megújuló energiák felé vezet. Úgy véli ugyanis, hogy ha egy technológiailag olyan fejlett ország, mint Japán, nem tudta elhárítani ezt a neukláris balesetet, akkor komolyan el kell gondolkodnunk az atomenergia használatáról.

Az EU energiaügyi biztosa szerint Európának fel kell hagynia az atomenergia-termeléssel és különadóval kellene sújtani az atomenergia-használatot. Günther Oettinger az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága előtt beszélt erről, és azt mondta, hogy bár alapvető érdekellentétek figyelhetők meg az uniós tagországok között az energiaforrások megítélésében, a japán tragédia szerinte alapjaiban fogja megváltoztatni az európai országok energiaforrás-összetételét.

Logikusan hangzik, hogy olyan energiák után kutassunk, azok hatékonyságát növeljük, amelyek nem nyírnak ki minket egy óvatlan pillanatban. Az atomerőmű egy palackba zárt szellem. Szuper, hogy segít – energiát termel nekünk, meg minden -, mindaddig, amíg mi vagyunk a főnökök, és irányításunk alatt tartjuk. De óriási veszélyt hordoz magában! Az elmúlt napokban megint bebizonyosodott, hogy az ember mégsem mindenható, nem tudja megakadályozni, hogy a szellem kiszabaduljon a palackból, és ellenünk forduljon.

Olyan energiaforrásokra kell építenünk a jövőt, amelyek nem fordulnak ellenünk.

A Nukleáris Világszövetség kimutatása szerint március elsején a világon összesen 443 reaktor volt működésben.

Forrás: Portfolio.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet:

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Add tovább!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!